Varannan svensk köper inte begagnat

Vi vet att en del i den klimatomställning vi nu står inför kommer att handla mindre om nyproduktion och mer om att tillvarata det som redan existerar, d v s mer återbruk och secondhand. Trots så köper mer än varannan svensk, 58 %, inte kläder second hand. Hur kommer det sig? Jo, det finns flera anledningar till det (Källa: Naturvårdsverket). Det tre vanligaste argumenten för att inte köpa secondhand är:

 

“Det känns inte bra att ta på sig sånt som andra haft innan”

Den här åsikten är supervanlig. Men är det inte så att vi i själva verket gör lite av en tankevurpa här? Vår vardag är nämligen fylld med olika “begagnat-grejer som vi inte höjer på ögonbrynen inför, vissa saker räknas till och med som höjden av lyx. Eller vad sägs om att bo på hotell? Äta på restaurang? Och åka taxi? Ja, vi gör helt enkelt massvis med grejer där andra har varit och pillat innan – och som vi tycker är helt okej! (För du ställer väl knappast krav på en eventuell partner att hen ska vara okysst?!) Så varför skulle kläder egentligen vara annorlunda? Dessutom vi på Worn up Sweden fräschar upp samtliga klädesplagg som vi får in via ett Ångskåp (LG Styler) som stiliserar och avlägsnar allergener för att det ska känns som nytt och fräscht.

 

“Det tar tid att hitta det jag behöver/vill ha”

Secondhand kräver lite träning och till viss del kanske lite annan strategi än att köpa nytt på första bästa ställe. Men här är mitt absolut bästa tips: researcha fram butiker att besöka. Oftast är problemet att vi inte vet var eller hur vi ska leta. Kroka också gärna arm med en van kompis för hjälp och ge inte upp på första försöket! Det finns många olika möjligheter av secondhand, allt i från vilken typ av pryl eller plagg du behöver till vem du är när du handlar Så det kan absolut ta ett tag innan du hittar just dina favoritbutiker!

 

“Köpmiljöerna är inte lika roliga för begagnade kläder som nya”

Det finns otroligt många olika typer av second hand-butiker – vissa kräver att du ska stå och rota i olika lådor (bra fyndläge!) medan andra ser ut och känns precis som vilken butik som säljer nytt som helst! Dessutom fattar fler och fler second hand-butiker det här och blir bättre för varje år med att skylta och sortera härligt och inspirerande! Så ja, det finns absolut secondhandbutiker som är skitsunkiga, men du behöver inte gå dit. Precis som att det finns nyköpsaffärer som också är jättehemska.

Hos Worn up Sweden kan vi garantera att samtliga kläder kommer kännas som nytt då procesessen av uppfräschningen och kvalitét kontrollen är en otroligt viktigt punkt för oss!

Handla hållbart handla second hand!

Varannan svensk köper inte begagnat
Back to blog