Så mycket kläder slängs varje år

Varje år slängs en enorm mängd kläder runt om i världen. En rapport från Ellen MacArthur Foundation visar att klädproduktionen har fördubblats sedan år 2000, och samtidigt minskar livslängden på våra klädesplagg dramatiskt. Det har blivit vanligt att köpa kläder tillfälligt, utan att tänka på hållbarhet eller miljöpåverkand.

Det är uppenbart att vi måste ändra vårt förhållningssätt till mode och kläder. Hållbarhet måste vara en prioritet i vår konsumtion, inte bara för att minska det enorma avfallet av kläder, utan även för att påverka hela modeindustrins miljöpåverkan.

Ett av de mest effektiva sätten att minska klädavfallet är genom second hand-marknaden. Genom att köpa och sälja begagnade kläder kan vi förlänga livslängden på klädesplaggen och minska behovet av nyproduktion. Det finns ett överflöd av bra och användbara kläder där ute, och genom att handla second hand kan vi minska efterfrågan på nya kläder.

Det finns otaliga fördelar med att handla second hand. För det första är det billigare, vilket möjliggör ett stort urval av kläder för alla budgetar. För det andra ger det oss möjlighet att hitta unika och unika kläder som inte finns i affärerna. Det finns också en viss charm i att bära något som har en historia och har burits tidigare.

Men framför allt är second hand shopping ett sätt att bidra till en hållbarare framtid. Varje gång vi köper kläder second hand sparar vi energi, vatten och råmaterial som behövs för att producera nya kläder. Dessutom minskar vi den enorma mängden kläder som slängs varje år och därmed dess negativa miljöpåverkan.

Så nästa gång du behöver kläder, ge Worn up Sweden eller någon annan second hand butik en chans. Utforska vintagebutiker, loppmarknader och online-plattformar för second hand handel. Ta del av den hållbara och spännande världen av begagnade kläder. Genom att välja second hand kan vi alla göra en liten men viktig insats för att minska klädavfall och främja hållbarhet.
Så mycket kläder slängs varje år
Back to blog